Wat is Legionella? 

Legionella pneumophila is de meest voorkomende soort die legionellose veroorzaakt. De bacterie gedijt in water met een temperatuur tussen 20 en 50 graden Celsius. Wanneer het water stilstaat of langzaam beweegt, kan de bacterie zich ophopen en vermenigvuldigen. Het inademen van waternevel die Legionella bevat, kan leiden tot infectie. 

Legionella douchekoppen zijn speciaal ontworpen om de groei en verspreiding van de Legionella-bacterie te beperken. Deze douchekoppen zijn vaak voorzien van filters of zijn gemaakt van materialen die antimicrobiële eigenschappen hebben en dienen daarom perfect voor Legionella preventie. Het filteren van water door deze douchekoppen kan helpen de hoeveelheid bacteriën die door het water worden gedragen te verminderen, waardoor het risico op blootstelling aan de bacterie afneemt. 

Preventie van Legionella 

Naast het installeren van een Legionella douchekop, zijn er verschillende strategieën die kunnen worden toegepast om de aanwezigheid van Legionella in watersystemen te minimaliseren: 

1. Watertemperatuurbeheer: houd het warme water boven 60 graden Celsius en het koude water onder 20 graden Celsius. Legionella kan niet goed overleven bij deze temperaturen. 

2. Regelmatig doorspoelen van het systeem: in gebouwen met weinig gebruik, zoals scholen tijdens vakantieperiodes of kantoren in het weekend, moet het watersysteem regelmatig worden doorgespoeld om stilstaand water te voorkomen en het systeem fris te houden. 

3. Onderhoud en inspectie: regelmatige controle en onderhoud van het watersysteem, inclusief boilers en opslagtanks, zijn belangrijk. Zorg ervoor dat er geen delen van het systeem zijn waarin water kan stagneren. 

Lees hier ook meer over waterontharder

4. Chemische behandeling: in sommige gevallen kan het nodig zijn om het water chemisch te behandelen om de groei van Legionella te beheersen. 

5. Bewustwording en training: zorg ervoor dat het onderhoudspersoneel en gebruikers van het gebouw zich bewust zijn van de risico's van Legionella en de noodzaak van preventieve maatregelen. 

Zorg voor een veilige wateromgeving 

Het voorkomen van Legionella vereist een gecombineerde aanpak van mechanische, fysieke en soms chemische methoden. Het gebruik van een Legionella douchekop kan een belangrijk onderdeel zijn van een effectief preventieplan. Door de juiste installatie en onderhoud van watersystemen, samen met regelmatige controle en het gebruik van de juiste technologieën zoals Legionella douchekoppen, kunnen we het risico op deze potentieel gevaarlijke bacterie minimaliseren en zorgen voor een veilige wateromgeving. 

Terug
Bekijk per categorie
Meest bekeken