Type waterontharder

De kosten van een waterontharder beginnen bij de aanschafkosten. Het eerste aspect dat deze beïnvloedt is het type waterontharder. Er zijn twee hoofdtypen: watergestuurde en elektronische waterontharders.

  • Watergestuurde waterontharders maken gebruik van waterdruk en hebben geen elektriciteit nodig. Hoewel ze duurder zijn in aanschaf, zijn ze op de lange termijn vaak voordeliger omdat ze efficiënter zijn.

  • Elektronische waterontharders zijn goedkoper in aanschaf maar hebben (zoals de naam al zegt) wel elektriciteit nodig. Ze bieden vaak meer programmeerbare opties, zoals verschillende tijdprogramma's.

Daarnaast is het harsvolume een belangrijke factor. Een waterontharder met twee harsflessen biedt continu zacht water, terwijl bij een enkele harsfles het water tijdens het regenereren hard kan worden. Logischerwijs is de eerste optie de duurdere van de twee.

Het zoutreservoir en de doorstroomsnelheid

Bij waterontharders kan het formaat van het zoutreservoir sterk variëren. Hoe groter het reservoir, hoe duurder de ontharder, maar je hoeft hem dan wel minder vaak bij te vullen. De doorstroomsnelheid en -capaciteit zijn ook belangrijk. Een hogere doorstroomcapaciteit betekent over het algemeen hogere kosten, maar ook een efficiëntere werking.

Extra leestip van Woning Checklist: Zonnepanelen op de woning

Verbruikskosten

Naast de aanschafkosten moet je ook de verbruikskosten meenemen in je berekening:

  • Stroomverbruik: Elektronische waterontharders verbruiken stroom voor regeneratie, wat resulteert in elektriciteitskosten.

  • Zoutverbruik: Alle waterontharders hebben zout nodig voor regeneratie. Hoe meer zout je model verbruikt, hoe hoger de kosten.

  • Waterverbruik: Waterontharders verbruiken water tijdens het regeneratieproces. De kosten hiervoor zijn echter te verwaarlozen.

Onderhoudskosten

Periodiek onderhoud is belangrijk om je waterontharder goed te laten werken. Sommige aanbieders bieden periodiek onderhoud aan tegen een vast tarief, waarbij je profiteert van een langere garantieperiode.

Conclusie

De kosten van een waterontharder zijn sterk afhankelijk van het type dat je koopt en van hoe je hem gebruikt. De prijs is afhankelijk van onder andere het type waterontharder, het harsvolume, de doorstroomsnelheid en -capaciteit, verbruikskosten en onderhoudskosten. Vergeet echter niet dat een waterontharder eigenlijk een investering is: je bespaart er bijvoorbeeld mee op je energierekening en op het gebruik van schoonmaakmiddelen. Houd dit dus in het achterhoofd als je de kosten aan de hoge kant vindt.

Terug
Bekijk per categorie
Meest bekeken