Financiële voorbereiding

Voordat je de hypotheekmarkt betreedt, is het essentieel om je financiële zaken op orde te hebben. Zorg ervoor dat je bedrijfsadministratie up-to-date is, inclusief winst- en verliesrekeningen, belastingaangiften en jaarrekeningen. Leners worden vaak beoordeeld op basis van hun inkomen, dus het tonen van een stabiel financieel beeld is cruciaal.

Inkomstenstabiliteit aantonen

Lenders willen bewijs zien van een stabiel inkomen. Omdat ondernemersinkomen vaak kan schommelen, kan het handig zijn om een overzicht van meerdere jaren te presenteren. Dit geeft geldverstrekkers een beter inzicht in je financiële situatie en je vermogen om de hypotheek te betalen.

Extra leestip van Woning Checklist: Het verschil tussen HR-, combi- en cv-ketels

Zakelijke structuur en kredietgeschiedenis

De structuur van je bedrijf kan van invloed zijn op de hypotheekmogelijkheden. Als je bijvoorbeeld een eenmanszaak hebt, wordt jouw persoonlijke kredietgeschiedenis nauwlettend in de gaten gehouden. In het geval van een BV wordt ook gekeken naar de financiële gezondheid van de onderneming.

Hypotheekadviseur raadplegen

Het is raadzaam om een hypotheekadviseur in de arm te nemen die ervaring heeft met ondernemers. Zij kunnen je begeleiden door het proces, je helpen bij het begrijpen van de vereisten en je adviseren over de beste stappen voor jouw specifieke situatie.

Zelfstandigenverklaring en inkomensverklaring

Sinds 2020 is er voor ondernemers de mogelijkheid om gebruik te maken van een zelfstandigenverklaring. Hiermee kunnen zelfstandig ondernemers met minimaal één jaarrekening een hypotheek afsluiten zonder aanvullende inkomensverklaring. Dit biedt meer flexibiliteit voor ondernemers.

Eigen vermogen en aanbetaling

Een gezonde financiële basis kan positief bijdragen aan het verkrijgen van een hypotheek. Eigen vermogen, spaargeld en een substantiële aanbetaling kunnen het vertrouwen van geldverstrekkers vergroten. Dit toont aan dat je financieel stabiel bent en bereid bent te investeren in je nieuwe woning.

Vergelijk verschillende geldverstrekkers

Verschillende geldverstrekkers hanteren verschillende criteria bij het beoordelen van hypotheekaanvragen van ondernemers. Het is verstandig om verschillende opties te vergelijken en te onderzoeken welke het beste aansluit bij jouw situatie.

Geduld en doorzettingsvermogen

Het verkrijgen van een hypotheek als ondernemer kan meer tijd en moeite vergen dan voor iemand in loondienst. Geduld en doorzettingsvermogen zijn sleutelwoorden. Laat je niet ontmoedigen door eventuele tegenslagen, maar blijf gefocust op het uiteindelijke doel: het veiligstellen van een passende hypotheek.

Tot slot

Het verkrijgen van een hypotheek als ondernemer is goed mogelijk met de juiste voorbereiding en begeleiding. Zorg voor een gedegen financiële basis, raadpleeg een hypotheekadviseur en onderzoek zorgvuldig de verschillende mogelijkheden. Met de juiste aanpak kun je als ondernemer een solide basis leggen voor het kopen van jouw droomhuis.

Meer weten? Kijk dan eens op https://www.finaforte.nl/ voor info.

Terug
Bekijk per categorie
Meest bekeken