Wat is klimaatbeheersing? 

Het concept van "klimaatbeheersing" onthult eigenlijk al veel over zijn betekenis: het reguleren/controleren van het klimaat. Dit fenomeen wordt soms ook aangeduid als 'Climate Control'. Wanneer we het hebben over klimaatbeheersing, hebben we het over het beheersen van het 'klimaat' in afgesloten ruimtes, zoals bijvoorbeeld uw huis of bedrijfspand. Voor bestaande bouw en nieuwbouw zijn er in het bouwbesluit regels opgenomen waaraan voldaan moet worden.  

Er zijn een aantal factoren die het binnenklimaat beïnvloeden: temperatuur, ventilatie en isolatie. Een prettig binnenklimaat wordt gekenmerkt door een optimale balans tussen deze drie factoren: 

  • Temperatuur is vaak het eerste waar mensen aan denken wanneer ze praten over klimaatbeheersing. Het is belangrijk dat de temperatuur in een ruimte comfortabel is, maar comfort kan voor verschillende mensen verschillende temperaturen betekenen. Gelukkig biedt klimaatbeheersing verschillende opties om de temperatuur te regelen, zoals vloerverwarming, radiatoren en luchtverwarmingssystemen. 

  • Ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in een ruimte wordt ververst, waardoor de luchtkwaliteit wordt verbeterd en de gezondheid en het comfort van de bewoners worden bevorderd. Goede ventilatie voorkomt ook problemen zoals vochtigheid en schimmelvorming. 

  • Isolatie speelt ook een belangrijke rol bij klimaatbeheersing. Het zorgt ervoor dat de warmte in de winter binnen blijft en dat de hitte in de zomer buiten blijft. Dit resulteert in een energiezuinige omgeving en helpt de energierekening te verlagen.  

Wat is nu precies het verschil tussen klimaatbeheersing en airconditioning?

Klimaatbeheersing gaat verder dan alleen koelen; het omvat ook verwarmen, ventileren en het handhaven van een goede luchtkwaliteit. Airconditioning daarentegen is alleen gericht op koelen en circuleert vaak dezelfde lucht zonder deze te verversen. Klimaatbeheersing bootst het natuurlijke klimaat na en zorgt voor een constante toevoer van schone lucht, wat vooral belangrijk is in omgevingen zoals kantoorpanden, waar frisse lucht de concentratie en productiviteit kan bevorderen. 

Extra leestip van Woning Checklist: Keuze voor tegels voor de badkamer en wc!

Geschikt voor zowel nieuwbouw als verbouw  

Klimaatbeheersingssystemen kunnen zowel in nieuwbouw als bestaande bouw kunnen worden geïmplementeerd. Bij nieuwbouwprojecten kunnen klimaatbeheersingssystemen al in de ontwerpfase worden geïntegreerd, wat resulteert in een efficiënte en naadloze installatie die perfect aansluit bij de behoeften van de ruimte. Voor bestaande gebouwen kunnen klimaatbeheersingssystemen worden toegevoegd aan bestaande HVAC-systemen om het comfort en de functionaliteit te verbeteren. Hierbij kunnen verschillende oplossingen worden toegepast, afhankelijk van de specifieke kenmerken en eisen van het gebouw. 

Terug
Bekijk per categorie
Meest bekeken